Forbrugernes humør i top - men pengene bliver i lommen
Forbrugertilliden har ligget solidt over den magiske nul-streg siden årsskiftet, og det var også tilfældet i juni viser dagens tal fra Danmarks Statistik.
Men selv om forbrugerne er positive over for familiens økonomiske situation, vurderer de ifølge Danmarks Statistik, at det ikke er fordelagtigt at anskaffe større forbrugsgoder i øjeblikket.
- Dagens tal viser, at forbrugertilliden fra maj til juni steg fra 5,8 til 7,1. Det er et højt niveau for forbrugertilliden, men reelt giver det nok bedst mening at sige, at forbrugertilliden har været uændret over de seneste 3-4 måneder, siger dansk Erhvervs cheføkonom Steen Bocian i en kommentar til tallene.
- Danskerne ser både lyst på den økonomiske situation i dag og i fremtiden – og det samme gør sig gældende, når vi taler landet økonomiske situation. Vi forventer faldende arbejdsløshed. Vi skal ellers ikke længere tilbage end til årsskiftet før, at vi danskere forventede stigende ledighed, mener han.
Det gode humør hos forbrugerne skal ses i lyset af, at stigende realløn, stigende boligpriser og stigende beskæftigelse.
- Det er grundlæggende svært at finde noget at være rigtigt bekymret over rent økonomisk set, når vi taler danskernes privatøkonomi. Det gode humør har da også sikret fremgang i det private forbrug siden 2014 – og fremgangen ser ud til at være fortsat i år, mener økonomen.
Selvom forbruget er i pæn vækst, er der ikke tale om en meget høj forbrugsvækst – og forbrugskvoten er da også fortsat meget lav.
- Der er ikke noget, som tyder på, at vi på nuværende tidspunkt lever over evne – snarere det modsatte, vi er fortsat meget forsigtige i vores privatøkonomi. Det ser ikke ud til, at forbrugskvoten for alvor er på vej op, trods den pæne forbrugertilliden, vurderer Steen Bocian.